Ugrás a tartalomra

Hála az édesanyáknak

2024. május 17. péntek
Májusfaállítás a Kőbányász parkban
Hála az édesanyáknak

Ünnepre gyűltek össze a kerületiek a XVI. utca és a Rózsakert utca sarkán található Kőbányász parkban május 1-jén. A Baross Gábor-telepi Polgári Kör Pelikán Imre díszpolgár emlékének adózva ezen a napon minden évben májusfát állít, megemlékezik a korábban itt élő kőbányász családokról és megkoszorúzza a parkban lévő emlékművet.

– A Baross Gábor-telepen többéves hagyomány, hogy május elsején minden lánynak és asszonynak májusfát állítunk, felidézve ezt a szép népszokást, amelynek felelevenítése örökös és tiszteletbeli elnökünk, Pelikán Imre bácsi nevéhez fűződik – üdvözölte az ünneplőket a civil szervezet elnöke, Bodnárné Fehér Erzsébet.

Az ünnepségen Matus Mihály (tárogató) és Ambrus Károly (ének) előadásában a hagyományoknak megfelelően elhangzott Pelikán Imre bácsi kedvenc nótája, a „Szeretnék május éjszakán…” kezdetű dal. Az érdi Bukovinai Székely Népdalkör énekelt, a Baross Gábor Általános Iskola tanulói, Bakó Kristóf és Varga Balázs a májusfaállítás hagyományáról beszéltek, valamint Aranyosi Ervin versét mondták el, Varga Csilla pedig Móra Ferenc egyik tavaszköszöntő versét adta elő.

Karsay Ferenc polgármester a közelgő anyák napjáról beszélt.

– Ez lesz a második Anyák napja, amikor én már nem köszönthetem az édesanyámat. Ez szomorúsággal tölt el. Öröm viszont a számomra, hogy egy hónapja megszületett az ötödik kisunokám, így a legkisebb lányom is édesanya lett – árulta el a polgármester, majd Dsida Jenő Hálaadás című versével megemlékezett az édesanyákról.

A műsor után a barossi diákok feldíszítették és felállították a májusfát, az ünnepség pedig a Kőfejtők emlékművénél folytatódott.

A közel százharminc évvel ezelőtti barossi területről és az akkor elkezdődött kőbányászatról, a kőbányászok fáradságos munkájáról és a terület fejlődéséről, valamint ennek emlékét őrző, a polgári kör által 2002-ben felállított kőtömbről Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára beszélt. A koszorúzás előtt és alatt Pollák Miklós gitározott.

Tamás Angéla